onsdag 19 november 2014

Författare: Dror Mishani
Bok: Utsuddade spår
Orginaltitel: Tik Ne'edar
Uppläsare: Björn Pedersen
Speltid: 10t 3m
Förlag: Storyside
Utgiven: 1014-11

Betyg bok: ♥♥
Betyg uppläsning:
 
Utsuddade spår utsågs av Svenska Deckarakademin till 2013 års bästa översatta kriminalroman. Det är den första delen om kommissarie Avraham. Tonårspojken Ofer försvinner spårlöst från ett lugnt förortsområde utanför Tel Aviv. Det finns ingen synbar förklaring till hans försvinnande och inga som helst spår. Kommissarie Avi Avraham får fallet på sitt bord. Ju mer Avraham får reda på om pojken, desto mer förvirrad blir han. Hans främsta ledtråd är Ofers granne och privatlärare Zeev Avni. Men kommer grannens underliga berättelse att hjälpa utredningen framåt? Eller är han själv inblandad på något sätt?
 
En ovanlig deckare med en polisinspektör som har fel gång på gång. Ett fint personporträtt för Avraham är inte ovanlig när man jämför honom med verkliga människor. Vi är som Avraham, tänker fel och gör bort oss.
 
Boken utspelar sig i en förort i Israel utan att någon gång komma in på den politiska situationen.
Handlingen är inte ovanligt, en utredning om en sextonåring som försvinner och förblir försvunnen och utredningen drar i gång.
Dror Mishani bibehåller osäkerheten genom hela boken. Kan vi vara säkra på att lösningen är den rätta?  Ens när polisutredningen är klar?
”Utsuddade spår” är en sällsynt trovärdig roman.
 
Inläsaren får dock inget högt betyg av mig. Läser långsamt och med underlig tonation (språkmelodi).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar